06 - 11 11 33 17 info@eetbaargoed.nl

Asperges worden vaak het witte goud genoemd, Maar wij vinden GROEN goud een betere benaming. Waarom?
Er zijn inmiddels overheerlijke groene asperge rassen die heel eenvoudig zonder veel moeite geteeld kunnen worden, ook door particulieren!

Waarom zit in ons hoofd dat ze wit moeten zijn?
Asperge is een vaste plant die jaar op jaar weer terug komt.
Vroeger groeiden de asperges op zanderige plekken in bijv. duinen.
In het voorjaar moeten de jonge jonge scheuten door zand heen naar boven groeien. En zodra deze het licht zien worden ze met een dat al groen. En van oorsprong zaten er bitterstoffen in die groene asperges onaangenaam maakten. En daarom werden in de ochtenden de asperges geoogst. En dit was eten die voor de rijken bestemd was door de hoge prijs.


Maar waarom zou ik ze nu wel groen oogsten? Hieronder een lijstje.
Witte asperges Nadelen:
1. Veel werk om ruggen te maken
2. Het kost een plant veel meer energie om naar het licht te groeien.
3. Het oogsten moet snel gebeuren als de witte punt door de rug breekt.
4. Om een witte asperge te kunnen eten moeten ze geschild worden en dat geeft een verliet van 25%
5. Ook de ‘kont’ moet er af en is 10% verlies.
6. Vervolgens moeten ze gekookt worden.
7. Wij vinden de smaak veel voller van een groene asperge.
8. Een witte asperge mist bepaalde vitaminen en chlorofyl.
9. behendigheid nodig om de asperge te vinden en goed los te steken.

Voordelen groene asperge oogsten:
1. Nadat het puntje zichtbaar word duurt het een dag of 5 dat de asperge afgebroken kan worden.
2. Geen energie om te oogsten, alleen het breekpunt opzoeken.
3. Bijna niet schillen, soms alleen iets de onderkant.
4. hoeft kort gestoomd of geblancheerd te worden, vers eten kan ook!
5. Rijkere smaak!
6. Planten lijden minder aan de oogst.
7. Veel minder energieverbruik door en voor de mens.
8. Meer vitamines en heilzame antioxidanten.

Wanneer kan ik oogsten van de asperges?
Het seizoen begint meestal eind april en gaat door tot half juni en daarna moeten de planten doorgroeien om energie voor het jaar er op te kunnen opslaan. Anders put men de plant uit.
Na het planten is het wel een paar jaar geduld nodig om te mogen oogsten.
Vanaf 2e jaar mag de eerste asperge geoogst worden. 3e jaar een week lang. en vanaf 4e jaar in het seizoen onbeperkt!
En het wachten loont! Het is zo heerlijk om zelf deze luxe groente uit eigen tuin te mogen oogsten!

Waar de aspergeplant poten?
De planten voelen zich prima tuis op een zonnige plek met een goed bodemleven en losse grond. Dit kan een moestuin zijn maar asperges kunnen op veel plekken ook als sierplant groeien. Ook in een voedselbos /permacultuur hoort de aspergeplant een plekje te hebben door de eenvoudige en makkelijke groei. Bij ons staan ze al meer als 5 jaar in zowel de traditionele moestuin als in ons voedselbos ( Permacultuur Veluwe)

Nog meer voordelen op het mooie loof na?
Jazeker, bestuivende insecten zijn dol op de bloemen van de aspergeplanten!

We bieden in onze webshop 3 rassen aan die elk andere voordelen heeft:

https://www.eetbaargoed.nl/product/groene-asperge-asparagus-xenolim-bio-zeer-productief-mooi-plantgoed/
Xenolim: Groene en zeer productieve asperges met zeer goede smaak!
Gijnlim:https://www.eetbaargoed.nl/product/groene-witte-asperge-asparagus-gijnlim-mooi-plantgoed/ Groen als wit te oogsten. Een zeer vroeg en makkelijk ras.
Backlim: Groen als wit te oogsten. Stabiel smakelijk ras met flinke asperges.
https://www.eetbaargoed.nl/product/groene-witte-asperge-asparagus-backlim-mooi-bio-plantgoed/

Uit eigen ervaring bevelen we deze plant(en) zeer aan! Sierlijk, Duurzaam, Nuttig, makkelijk en smakelijk!