Zoals jullie misschien al opmerkten hebben we ook paw-paw ( Asimina triobola) en walnoten (Juglans regia) aan onze site toegevoegd,
En hierbij hebben we gekozen voor de uitmuntende rassen.
Wat is het voordeel van deze rassen en waarom niet gewoon een zaailing oftewel een ‘gewone’ plant zetten?
Een klein rijtje met rassen zoals we zelf al hebben kunnen zien en proeven.
Ik zal het even proberen uit te leggen hoe een ras ontstaat:
De 1 e manier is als een liefhebber ergens ‘perongeluk’ een plant met lekker en goed fruit vind,
Deze word dan geënt en getest en na een jaar of 8 vind deze selectie zo de weg naar de kwekers en consument.
De 2e manier is: rassen worden vaak geselecteerd uit bijv 1000 gezaaide planten,
Eén van de criteria is dan dat de planten erg goed doorgroeien,( dit is dan de eerste selectie ronde)
In een later stadium word dan gekeken of er snel vrucht is, en dan word er gekeken naar de vruchtbaarheid en de inhoud.
Ook naar ziekte- en vorstgevoeligheid e.d.
Lange van Lod, een ‘toevals’ zaailing uit Limburg. Extreem grote noot. Heerlijk zoet.
Het duurt dan ook vaak meer als 10 jaar voor dat de eerste planten op de markt verschijnen.
Dus een tijdrovend en vooral kostbaar proces.
Maar dan zijn we nog niet waar we moeten zijn:
De walnoten en pawpaw kun je niet makkelijk enten, er is maar een zeer korte periode in het jaar dat het kan.
En zelfs dan is er vaak nog 40% uitval van de planten.
Maar ook niet iedere kweker kan dit, er zit veel kennis en vakmanschap bij om dit te realiseren.
Dus de conclusie: er is maar een select gezelschap die het daadwerkelijk red, en dan is er nog veel wat mislukt.
En dat maakt dus het vermeerderen en verkopen zo duur.
Maar waarom dan niet gewoon een zaailing?
Bij walnoten is het zo dat als een grote en goede noot gezaaid word dat het niet of zelden de eigenschap heeft van de ‘moeder’boom.
Het kan in de eerste plek meer als 10 jaren duren voor er maar een noot aankomt.( Bij enten vaak al na 3 jaar)
En dan zit je met de grootte, smaak en vulling van de noot. ( het kan mee vallen, maar als er maar 1 plant gezet word is het een kleine kans)
Eigenlijk geld dit voor de pawpaw ook. Dit duurt vaak ook 10 jaar voor er maar een vrucht aan zit.
Het ras Susquehanna (pawpaw)
Dan komt nog het feit kijken dat bij een zaailing nooit bekend is wat een goede bestuiver voor deze is.
Kortom, bent u een liefhebber en wilt u niet 10 jaar wachten op fruit of noten waar niet van bekend is of ze echt uitnemend zijn?
Kies dan voor een goede geënte plant.
We hebben deze fout zelf ook wel eens gemaakt. en daar zijn we nu van genezen!
Daarom speuren we als liefhebbers telkens naar nieuwere en ook waardevolle eigenschappen.
Even een lijstje wat we hebben aan walnoten en pawpaw:
Walnoten:
– Juglans regia ‘Lange van Lod’ ( tot op heden de grootste selectie die goed houdbaar is, noten tot 50 gram!!!)
– Juglans regia ‘Wonder von Monrepos’ ( Laatbloeiende en zeer rijkdragend ras met zeer smakelijke, goed gevulde noten )
– Juglans regia ‘Chiara’ ( Mooie lange en zeer grote noten met een erg goede smaak en hoog olie gehalte)
– Juglans regia ‘Broadview’ ( grote en goed gevulde noten, rijkdragende boom)
– Juglans regia ‘Mars’ (Tsjechisch ras met rijkdragend, grote smakelijke en goedgevulde noten, loopt vrij laat uit)
– Juglans regia Jupiter ( enorme noten,rijk dragend zeer smakelijk, goed gevuld en loopt vrij laat uit)
Pawpaw:
– Asimina triobola ‘Wabash’
– Asimina tribola ‘Shenandoah’
– Asimina tribola ‘Susquehanna’
– Asimina tribola ‘Sunflower’
– Asimina tribola ‘Overleese’
in de toekomst hopen we nog meer mooie rassen toe te voegen, onze jacht naar mooie rassen gaat door 🙂
We hebben zelf al meer als 20 verschillende walnoot-bomen aangeplant, en we zijn zelf overtuigd van de super goede eigenschappen!
Heeft u vragen over rassen en bestuivers, laat maar horen: info@eetbaargoed.nl
Dit is het ras Buccaneer.