De Cornus mas( Kornoeljekers of gele kornoeje) word ook wel kornelkische of cornelcherry genoemd. Het is een zeer vroeg bloeiende struik of boom met mooie zachtgele bloemen die door koninginnenhommels en honingbijen bestoven worden. Van oorsprong komen deze struiken in Limburg voor.
In Limburg worden de vruchten van oudsher wel gebruikt maar niet zo geliefd als Duitsland, Oostenrijk of het hele Oostblok waar ze zeer geroemd worden om de heerlijke vruchten die sommige rassen hebben. Op veel plekken zit het in de cultuur verweven.

Er zit namelijk veel verschil in cultivars of gewone zaailingen die spontaan op kunnen komen. De cultivars ofwel rassen zijn selecties van struiken die heerlijke grote vruchten geven en de vorm is van rond tot peervormig, van geel, oranje tot aan diep donkerrood. Van ananasaroma tot pruim of kers.
De vruchtgrootte varieert van 3,4 gram tot 12(!!) gram. Ofwel, er zijn behoorlijk wat typen en maten te krijgen

En deze selecties worden door veel volken geplukt en verwerkt.
Het word gezien als een zeer heilzame vrucht met veel vitaminen en mineralen. Maar ook de smaak is erg smakelijk van de goede selecties.

Het fruit van de goede selecties kan vers gegeten worden. Veel mensen vragen naar de zoetste vruchten, maar wist je dat de meest aromatische vruchten het lekkerste zijn? geef een kind maar een framboos, deze vinden ze altijd lekker ondanks dat er soms zuren in zitten. Zo ook met de kornoeljekers!
Verwerken tot jam, sap, wijn, schnaps of invriezen is mogelijk en zo kan op een ander moment van de heerlijke vrucht op een andere manier genoten worden.
Maar wat erg bijzonder is: in sommige landen is het een geliefde pseudo-olijf of pseudo-olive. De bijna rijpe kornoeljekersen worden in zout water gelegd en krijgen na een half jaar een heerlijke smaak die echt bij olijf in de buurt komt. Ook de pit komt overeen.

Wilde vrucht(klein) versus een goed ras

Waarom moet de kornoeljekers zo duur zijn?
Het vermeerderen(enten) kan maar een korte periode van het jaar en zorgt er voor dat er ook weinig aanbod is. Ook is het enten vrij lastig met vaak veel uitval. Maar we hebben zelf gezien en geproefd dat het meer dan de moeite waard is om ze in een moestuin, eetbare siertuin, bijentuin, vogeltuin of voedselbos aan te planten omdat het een erg mooie verschijning is door de diepgroene glimmende bladeren, maar ook de vorm, de bloei en uitbundige oranje/rode herfstkleur! Ze zijn niet vorstgevoelig.
Ook kan er een haag van gemaakt worden die zelfs geknipt vrucht geeft.
Kortom, een aanrader!


Hoe groot worden ze? meestal rond de 2,5 m hoog en breed
Sommige rassen worden 6 m.
Ook kunnen ze erg oud worden, er zijn exemplaren van meer dan 1000(!!) jaar oud.


Welke rassen zijn lekker en hoe te kiezen?
1. Schonbrunner Gourmet Heerlijk en productief
https://www.eetbaargoed.nl/product/grootvruchtige-kornoelje-conus-mas-schonbrunner-gourmet-leverbaar-eind-oktober-2019/
2. Jolico Smakelijk en productief en goede bestuiver voor alle rassen
https://www.eetbaargoed.nl/product/grootvruchtige-kornoelje-cornus-mas-jolico/
3. Pioneer Rijkdragend en zeer smakelijk
https://www.eetbaargoed.nl/product/grootvruchtige-kornoeljekers-cornus-mas-pioneer-zeer-grote-vrucht/
4. Flava Een ras met ananas aroma! Weinig zuren en lekker om zo te snoepen.
https://www.eetbaargoed.nl/product/grootvruchtige-kornoeljekers-cornus-mas-flava/