06 - 11 11 33 17 info@eetbaargoed.nl

Er is veel verwarring hoe een honingbes smaakt.
Wat we heel vaak horen is dat mensen de bes niet lekker vinden.
Maar hier zijn een aantal verklaringen voor hoe dat komt:

Waarom smaken onze honingbessen niet, vraagt u..

  • De bessen worden te vroeg geplukt.
    Als de bes net verkleurd is naar blauw/paars is de bes nog niet rijp(!!)
    Na het kleuren moeten de bessen ongeveer 10 dagen aan de plant hangen voor de smaak goed is.
  • Verkeerde rassen of zaailingen.
    Heel veel  mensen horen we zeggen dat de honingbes niet lekker is,
    Maar als we dan vragen welk ras ze hebben is vaak het antwoord:
    Gewoon een honingbes of Lonicera caerulea kamschatica. Of: een plantje van de intratuin
    En daar gaat het fout. Er zijn veel selecties(rassen) in omloop die niet voor vers gebruik zijn, en hier komen we zo op terug.
  • De honingbes-struik staat niet op een  zonnige plek. Hoe meer zon, hoe zoeter en smakelijker de bessen.
    Overigens is het wel zo dat half-schaduw ook goed is. Dus de ochtendzon en avondzon.
  • Slecht bodemleven. Het bodemleven zorgt ervoor dat veel mineralenspore-elementen goed omgezet en opneembaar worden voor de planten en dit komt de smaak van de bes ten goede.

    En hoe smaken de bessen van de betere rassen op ons proefstation ?

    De honingbes lijkt qua smaak erg veel op de echte bosbes met een frisse ondertoon.
    Het is eigenlijk een heel smaak-pallet wat er tevoorschijn getoverd word:

  • Eerst de frisse tonen
  • Dan gaat dat naar zoetzure tonen met erg veel blauwe bes en bosbes tonen.
    Elk ras heeft weer een andere balans in zoet/zuur en aroma’s
  • Dan komen de aroma’s vrij die op aardbei en framboos lijken en dat is hele complexe, verrassende smaakbeleving!
  • Bij sommige rassen zit er een flinke tonic smaak aan, die rassen verkopen we niet omdat het niet echt een aanrader is, er zijn veel andere goede rassen
  • Bij veel rassen zit er een iets scherpe na-smaak aan die een iets scherp/tintelend gevoel achter in de mond en keel geeft.
    Dit omschrijven de Canadezen   als Tart. Hoe gebruiken we de honingbes als deze rijp is?
  • De rassen die we leveren zijn allemaal vers goed eetbaar, de één iets smakelijker  als

    Een bekertje verse bessen zo voor consumptie

    de ander. De beste rassen zijn 2 weken in de koeling houdbaar.

  • Jam. Alle rassen kunnen prima tot jam of marmelade verwerkt worden, er zit redelijk wat pectine in zodat het redelijk stijf word.
  • Invriezen. Sommige rassen zijn hier speciaal op geselecteerd.
    Die selecties blijven na ontdooien goed smaken
  • IJs. De meeste rassen zijn enorm lekker om ijs van te maken, het is een verrassende smaak en erg verfrissend.
  • Drogen. Een heel aantal rassen kunnen eenvoudig gedroogd worden en de smaak zit tussen een goede rozijn en cranberry in.

    Links zijn verse bessen en rechts de gedroogde. De bessen die niet mooi van kleur zijn na drogen, die zijn nog niet helemaal rijp.

    De bessen moeten dan zo lang mogelijk aan de plant hangen om vol met suikers te raken.
    De kleur blijft goed.

  • Wijn. Het ras Honeybee kan erg goed tot wijn verwerkt worden. In de honingbes zitten tannines die nagenoeg alleen in druiven gevonden worden, dit maakt de bes zeer geschikt om er een GOEDE wijn van te maken.
  • Likeur of boeren jongens. Alle rassen kunnen in een pot met alcohol en suiker gezet worden en tot een heerlijk aperitiefje verwerkt worden.
  • Smoothies.
  • Milkshake.

    Heerlijke milkshake. Verrassende smaak!

    Kortom, het is een veelzijdige bes die voor veel doeleinden gebruikt kan worden.

    Waar hebben wij onze rassen op geselecteerd?

    Aan het begin van deze blog maakte ik de opmerking dat heel veel rassen die in omloop zijn helemaal niet zo lekker zijn.
    Een simpel voorbeeld is het ras Eisbar.
    Het is een enorm rijk dragend ras met veel bessen en redelijk zoet.
    Maar er zit een enorme nare tonic-smaak aan die erg vervelend is om zo te eten.
    Dit ras is ook niet voor vers ontwikkeld maar voor de wodka, en dat is wel heel anders als iets wat een liefhebber wil hebben die van vers fruit houd!
    We hebben onze rassen allereerst dus op smaak geselecteerd die goed in balans zijn.

    Welke criteria gebruiken we voor de rassen om ze te verkopen?:

  • Goede aroma’s
  • Goede balans tussen zoet en zuur
  • Grote bes die niet vroegtijdig afvalt
  • Goede oogst per plant
  • Gelijktijdige rijping
  • Goede bloei
  • Groei
  • Ziekte bestendigIn de toekomst gaan we het nog een keer hebben over de eigenschappen per ras.
    Als er vragen zijn, stuur gerust een mail naar esther@eetbaargoed.nl
    We willen graag aan iedereen onze kennis overdragen. Dus schroom niet!
    Als u de planten wilt zetten en er nog vragen zijn over bestuivers, laat maar horen!