De grootvruchtige krent ofwel saskatoon is een ondersoort uit de Amelanchier familie. We kennen hier de Amelanchier lamarckii die kleine zoete bessen geeft met veel pitjes.
De krent waar we het nu over hebben zijn meestal hybride rassen die gekruist zijn met ondersoorten.
Deze geven grote, sappige en zoete vruchten en lijken qua uiterlijk en smaak op de blauwe bes( maar dan vroeger rijp 🙂

Het ras Thiessen, mooie compacte trosjes met bessen. Over een week kan de hele tros in 1x geplukt worden

Gisteren (even een leuk verhaaltje) spraken we een oudtante uit Alberta(Canada) die aan ons vroeg of die grote blauwe bessen hier in de winkel de Saskatoonberry of Juneberry is.
‘Nee, die kennen ze hier niet’ is mijn antwoord. ‘Hier in Nederland zijn ze niet met dit mooie fruit bezig’…
Ze vond dit erg vreemd ‘Waarom niet, want ze zijn zo lekker!! ‘ De smaak van de Blauwe bes vond ze dan ook in de buurt van de Saskatoonberry komen.

De bessen zijn voor kinderen ook erg leuk om te plukken,
De bessen hangen in mooie trosjes en rijp en onrijp zijn goed te onderscheiden. onrijp zijn ze niet zuur of wrang dus het kan niet snel fout gaan. Natuurlijk zijn vol rijpe bessen wel het lekkerst.
Ook hebben de struiken geen nare doornen en dergelijke en geheel onschadelijk.

Vandaag hebben we de eerste bijna rijpe bessen geplukt. Ze zijn nog niet helemaal op kleur en op smaak, maar ik kon het niet laten.
Het ras ‘Smokey’rijpt als eerste en volgende week zal ook de Thiessen beginnen te rijpen. De bessen zijn erg lekker sappig en zoet van smaak met veel minder pitjes als bij de inlandse krenten. En het formaat is veel groter.

Bijna rijpe krent, helemaal rijp is de kleur bedauwt blauw/paars

We hebben nu 5 rassen staan waarvan ook een ras onder de 2 m kan blijven en dat is erg mooi! Dit ras heet Sleyt.

https://www.eetbaargoed.nl/product/grootvruchtige-krent-amelanchier-alnifolia-sleyt-p9-20-40-cm/
Het ras mandam word niet groter als 2,5 tot 3 m dus ook zeer geschikt als mooie struik in de kleine tuin. https://www.eetbaargoed.nl/product/1186/De Thiessen https://www.eetbaargoed.nl/product/grootvruchtige-krent-amelanchier-alnifolia-thiessen-kopen/ heeft bij ons een streepje voor, mooie trossen bessen. Wat een grote dingen worden dat 🙂
Van een volwassen struik kan een flinke emmer met bessen gehaald worden! Heerlijk voor vers, jam en sap 🙂 Maar ook invriezen en later in smoothies of bowl verwerken is niet verkeerd

Het ras ‘Smokey is ook erg lekker, hier zit een rokerige smaak aan wat het ras kenmerkt en de naam verklaart 🙂 https://www.eetbaargoed.nl/product/krentenboom-smokey-kopen/

De bloei is trouwens ook erg mooi! We sluiten deze blog maar af met de bloei uit april /mei, Wie wil deze struik nou niet in de tuin, heerlijke bes, makkelijk te kweken en geweldige bloei!