Uiensoepboom, wie kent hem nog niet? Ik denk bijna niemand.. Het is een boom waar je zonder extra bemesting elk jaar scheuten kunt afhalen. Deze kunnen eenvoudig gestoofd en als worden gebruikt, maar ook soep is heerlijk! Het lijkt behoorlijk op ui, maar natuurlijk niet 100%. Een groot voordeel is het feit dat deze niet elk jaar gezaaid hoeft te worden. Gewoon op 50 cm boven de grond knotten is voldoende! Wat is er duurzamer, elk jaar uien planten en zaaien, of gewoon een boompje planten en klein houden?

Jonge Uiensoepboom bij Permacultuur Veluwe

De Toona komt van oorsprong uit China en de officiële naam is in het Nederlands dan ook Toonboom. Ze hebben enorme lange bladeren en een mooie gegroefde stam, de bloei is niet heel opvallend maar trekt wel bijen en andere insecten aan.
Er zijn bij ons geen ziekten bekend die deze boom kunnen aantasten.

Jonge bomen die rond de 5 jaar oud zijn, deze zijn niet geknot maar van de zijtakken kunnen de jonge scheuten ook geoogst worden.

Als er tijdens het groeiseizoen takken weggesnoeid worden blijft hij uitlopen en kan er elke maand een maaltijd afgehaald worden. De takken kunnen erg goed als wierook gebruikt worden, dus deze hoef je niet weg te gooien 🙂 een dubbeldoel boom dus..
Hij kan prima in een hoek van een (moestuin) geplant worden (maar dan wel met het doel dat de boom elk jaar geknot wordt, anders word deze flink groot en dat past niet in elke moestuin.)
In een voedselbos of permacultuur is het ook een zeer waardevolle aanvulling omdat het in verhouding veel makkelijker als een ui te telen is!
Een boom hoeft dan ook geen mest als deze in een functionerend (voedsel)bos staat! Dus de input is erg laag.
Men kan de boom natuurlijk ook doorlaten groeien en zo word het een schitterende boom die een hoge sierwaarde heeft.

De geweldig grote bladeren van de Toona, meer als 60 cm is geen uitzondering

Het hout is overigens ook waardevol als de boom oud is (daar halen we hem natuurlijk niet voor weg hé) Soms sneuvelen er bomen met een storm, en dan is het natuurlijk een mooie bijkomstigheid als de boom dan ook nog eens waardevol is!

In onze webwinkel vind u de uiensoepboom, dus als u deze ook wilt is die bij eetbaargoed te bestellen.

https://www.eetbaargoed.nl/product/uiensoepboom-toona-sinensis-kopen/
Het is een echte aanrader!

De bomen zoals ze geleverd worden ( sorry voor de slechte foto)