We hebben een paar mooie, smakelijke en nuttige struiken waar we soms zo aan voorbij lopen. Dat doen we zonder dat we weten dat ze naast een sierwaarde ook nog eens erg nuttig en heel smakelijke vruchten(of noten) geven.
We hebben het hier over de Gele kornoelje ( Cornus mas Schonbrunner Gourmet en Jolico, zeer goede vruchtselecties) hazelaar (goede rassen) Amandel en niet te vergeten de honingbes.

Laten we beginnen met de mooi zachtgele Gele kornoelje. Deze springt er toch echt wel uit als het om een hoge sierwaarde gaat. Ook de bijen en hommels zijn er gek op als de temperatuur boven de 12 graden komt!
De Gele kornoelje is een struik of een kleine boom die vanaf eind februari tot meestal eind maart bloeit. De bloemen groeien in kleine schermpjes en zijn zacht geel wat dit soort tot een opvallende verschijning maakt. De bloei is dus ook nog eens behoorlijk lang!
De vruchten hangen bij een goede bestuiving in trosjes aan de struik en rijpen meestal in augustus/september. Deze zijn erg smakelijk en aromatisch en dan hebben we het nog niet eens over de verwerking van deze vruchten!
Wat veel mensen ook niet weten, ze bloeien op ouder hout, en dan is het een mogelijkheid om er een mooi blok of haag van te knippen als er weinig ruimte voor is! En ook dan kunnen ze goed dragen!
Bij ons zijn deze goede rassen te verkrijgen: https://www.eetbaargoed.nl/?s=cornus

De Hazelaar (Corylus avelana) zien we overal staan met de leuke speelse katjes die door de stuiken heen hangen. Ook aan deze struiken hebben bijen en hommels veel door de vele pollen!
Maar wat we met het blote oog ook over het hoofd zien zijn de wonderlijk mooi rode vrouwelijke bloemen! Als je goed kijkt zie je ze zitten.
Ons advies is om een goede selectie te kiezen en geen bosplantsoen omdat er dan erg kleine kans is om goede noten van te oogsten. De noten van selecties zijn veel groter, maar ook de gevoeligheid voor een wormpje is dan veel kleiner. (Bij zaailingen kan meer als 80% aangeboord zijn wat inhoud dat de noten niet meer eetbaar zijn doordat er dan een wormpje inzit.) Daar hebben de goede selecties nagenoeg géén last van!
In de link kunnen de beste rassen besteld worden. https://www.eetbaargoed.nl/fruit-en-notenbomen-planten/goede-rassen-walnoten-en-hazelnoten/

Ook de Amandel valt onder een vroege en uitbundige bloei. Op het moment van spreken zien we de knoppen al bijna uitkomen!
De bloei is echt verbluffend mooi!
Ook hier hebben de vroege insecten erg veel aan. We zien helaas dat mensen een steriele Japanse sierkers plaatsen waar alleen maar bloemen aankomen. Maar aan de Amandel komen veel heerlijke bitterzoete amandelen die de moeite waard zijn! Deze zijn meestal eind augustus al rijp.
Ook in een achtertuin kan er een boompje gezet worden! Ze worden niet heel groot, maar groeien wel gestaag door met een mooie kroon.
Let wel op dat er een goed ras gekocht word, hier in Nederland doet nagenoeg alleen de Prunus dulcis Robijn het echt heel goed.
Deze bomen hebben we ook te koop in laagstam, een echte aanrader:

https://www.eetbaargoed.nl/product/amandel-prunus-dulcis-robijn-blote-wortel-struikvorm/

Als laatste beginnen hier de honingbessen ook al iets te bloeien en daar zijn de hommels ook erg gek op. Als er meer als 10 planten staan die al volwassen zijn zie je er ook bijen op vliegen.
De honingbes is overigens al vanaf half mei goed in een normaal jaar!
(Vroegste fruit!)
De smaak lijkt op inlandse bosbes met bijzondere frisse tonen die we niet kennen. In Japan worden ze zeer gewaardeerd om de heilzame en reinigende stoffen zo na de winter.
We halen er hier goede en lekkere oogsten mee.
In de link vind u onze goede rassen: https://www.eetbaargoed.nl/honingbessen/

.