Hier vind u info over de Honingbes
We hebben een proefstation met honigbessen en u kunt bij ons de beste honingbessen kopen i

Natuurlijke habitat
De honingbes komt oorspronkelijk rond de noordpoolcirkel voor.
Ze groeien in  gebieden die ijzig koud zijn in de winter, – 50 is geen uitzondering
Zoals de Boreal Forrest in Canada, maar ook de Oeral, Siberië, Kamschatica gebergte en Hokkaido in Japan
En heel bijzonder is het dat ze op zowel drassige veengrond (Tundra’s) als op kalkrijke mergel groeien , maar ook zand, klei, loss en vele grondsoorten groeien ze van nature. Bijna geen enkele plant die zo veerkrachtig is! En ze kunnen heel oud worden, soms zijn er planten waarvan ze schatten dat ze 200 jaar zijn(!) Op elke plek waar ze groeien, staan ze in geisoleerde plaatsen zodat door de tijd heen er verschillende subgroepen zijn ontstaan met op elke plek weer andere eigenschappen van plant en vrucht.

de basis naam van de Honingbes is: Lonicera caerulea en hier zijn nog veel ondersoorten van.

  •  Japan: Lonicera emphyllocalyx  enEdulis genoemt,
  • Rusland en begin van Azië : Kamschatica
  • Canada: Villosa
  • Noorwegen: Caerulea
  • enz

Oorsprong in Japan
Eigenlijk is het zeer interessant dat de bessen door de westerlingen niet eerder op de kaart gebracht zijn.
In Japan is de honingbes al meer als 1000 jaar een zeer populaire vrucht die daar ook bekent staat als een vrucht die voor een gezond en lang leven kan ondersteunen.

Japanse vorm honingbes

De honingbes is een zeer gezonde vrucht die veel benodigde vitaminen en mineralen bezit die de mensen na de winter hard nodig hebben.
En dit wisten de Japanners al.
In Japan word de honingbes ook wel Haskap genoemd wat ook wel betekend: Veel geschenken aan één tak.
En met recht uiteraard. Want een tak van de honingbes kan helemaal volhangen met mooie blauwe paarse vruchten.
In Japan zijn de vruchten bolrond en erg zoet, maar niet heel groot.

Oorsprong in Rusland 
In Rusland is de honingbes in sommige gebieden ook erg gewaardeerd.
Maar dit is dan meer als medicijn.
De bessen in Rusland zijn soms tot 5 cm lang en cylindrisch.
Alleen het ‘probleem’ is dat ze vaak erg waterig en niet aromatisch zoet zijn. Ook zit er vaak een typische tonicsmaak aan wat niet heel prettig is als er een handje gegeten word. Ook hebben ze de neiging vroegtijdig af te vallen.
De Russen gebruiken de bessen al jaren als gezondheids-supplement tijdens de ruimtevaartmissies.

Russische vorm van honingbes

En er werd/wordt veel wodka van gemaakt omdat de bessen erg veel suiker bevatten wat de vergisting ten goede komt.
In Rusland zijn al sinds de 20e eeuw wetenschappers bezig met het het selecteren van rassen die ook vers lekker zijn en waar ook goede opbrengsten van zijn.

Oorsprong Canada en Europa
De bessen die van nature  in Canada groeien zijn vaak niet te eten. Het zijn wel grotere bessen maar ze zijn bitter en zuur.
En heel afentoe vonden nomaden planten die wel te eten waren, Deze vonden ze door beren te observeren.
De beren aten ook alleen de bessen die zoet zijn en niet te bitter.
En doordat de honingbes erg oud kan worden konden generaties lang deze bessen van een plant geoogst worden.
en eigenlijk geld dat ook voor de bessen in Noorwegen, Zweden en Finland.
In Canada (her)ontdekten de mensen pas in de jaren 20 dat de bessen eetbaar zijn. Er zijn toen ook programma’s voor selecties gemaakt. En daar zijn de eerste rassen ontstaan, maar deze waren commercieel niet aantrekkelijk en daardoor verdwenen de kennis hierover.

Nieuwe ontdekkingen die de honingbes weer op de kaart zette..
Bob Bors van University of Saskatchewan  heeft weer een programma opzet en een aantal rassen met succes gevonden . En toen is hij op expeditie gegaan en heeft heel veel geïsoleerde plekken bezocht waar hij plantmateriaal uit het wild mee genomen heeft.
En met deze planten is hij gaan kruisen(veredelen) en heeft hier erg bijzondere en smakelijke rassen gevonden die ook in NL en BE goed doen en goed vrucht dragen!
Ook zijn we erg blij met het werk wat Maxine Thompson gedaan heeft, hij heeft ook een aantal zeer waarde volle ontdekkingen op zijn naam staan!
En met deze rassen kunnen wij hier een basis leggen voor de honingbes-teelt.
Een belangrijke reden om dit te doen is omdat de bessen zeer vroeg in het seizoen rijpen en ook zeer gezond zijn!
Tegenwoordig worden de mensen bewuster van het belang van streekproducten en bio omdat er dan minder bronnen opraken door minder reizen.
Dus wilt u hier ook aan mee helpen en een nieuwe niche markt voor uw onderneming creëren? Stuur maar een berichtje voor goed en eerlijk advies!
We hebben overigens contact met zowel Maxine als Bob Bors en hopen veel kennis door te geven!

De volgende Blog zal gaan over hoe de naam van de honingbes is ontstaan, en daar zullen we dingen uit de hoge hoed toveren wat u niet verwachte…
Een hartelijke groet Esther Mekelenkamp ( info@eetbaargoed.nl )